dissabte, 9 de maig del 2009

Vida i obra


Lewis Carroll és el pseudònim pel que és conegut en la història de la literatura Charles Lutwidge Dodgson (Daresbury, Cheshire, 27 de gener de 1832 - Guildford, Surrey, 14 de gener de 1898), sacerdot anglicà, lògic, matemàtic, fotògraf i escriptor britànic.

El jove Charles va ser el tercer dels fills del matrimoni Dodgson, i el primer baró, després seguirien vuit fills més. Va iniciar la seua educació a la seua pròpia casa. En 1857, comença a treballar com a professor de matemàtiques a Christ Church, que va exercir durant els 26 anys següents. Quatre anys després va ser ordenat diaca.

Va publicar diversos sermons, va escriure poesia i contes que va trametre a diverses revistes i que li van reportar un èxit discret. Molts dels escrits de Dodgson són humorístics, i de vegades satírics. Però tenia un alt nivell d'autoexigència.

.L'any 1856 va publicar la seua primera obra amb el pseudònim que el faria famós: "Solitude", firmat per Lewis Carroll. El mateix any, un nou degà, Henry Liddell, va arribar a Christ Church, portant amb ell a la seua jove esposa i a les seues filles, que tindrien un important paper en la vida de Dodgson. Aquest va entaular una gran amistat amb la mare i amb les xiquetes, Lorina, Alice i Edith. Sembla que esdevingué una espècie de tradició per a Dodgson portar a la xiquetes de picnic al riu, a Godstow o a Nuneham. Gràcies a aquesta relació Lewis Carroll escrigué “Alícia en el pais de les meravelles” i “Alícia a trevés de l’espill”. Posteriorment, Carroll va publicar “La caça del Snark” i “Silvia i Bruno”.També va publicar amb el seu vertader nom molts articles i llibres de tema matemàtic. Destaquen “El joc de la Lògica” i “Euclides i els seus rivals moderns”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada